Leef duurzaam met een smalle beurs

Ineke Malsch • 5 januari 2023

Hoogtepunten van Duurzaam Utrecht 2030

Het afgelopen jaar hebben we met ongeveer vijfhonderd Utrechters gesproken over duurzaam leven met smalle beurs. Ze vertelden ons hoe ze al rekening houdt met duurzaamheid, bijvoorbeeld door energie te besparen, kleding en spullen bij de kringloop te halen of elkaar te helpen met klusjes. Verschillende mensen wilden graag duurzamer leven, waarbij de gemeente, woningcorporaties of andere organisaties moeten helpen.

In het afgelopen najaar zochten we uit hoe we enkele wensen mogelijk kunnen maken. Met studenten sociaal werk van de Hogeschool Utrecht brachten we mensen zonder tuin die graag tuinieren in contact met mensen met tuin die het boven het hoofd groeit. De komende tijd willen we uitzoeken of mensen die op de wachtlijst staan voor een volkstuin in andermans tuin een moestuin kunnen bijhouden, waarbij ze de opbrengst delen.

Met de voedselbank Overvecht en Energie U zochten we vrijwilligers die de huizen van cliënten van de voedselbank energiezuiniger maken. Ze plakken radiatorfolie achter de verwarming, brengen tochtstrips aan en draaien Ledlampen in. Verder geven ze advies hoe je zelf energie kunt besparen, bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten of korter te douchen. De komende tijd gaan meer vrijwillige energieklussers aan de slag bij andere gezinnen.

Studenten milieukunde van de HAS Hogeschool in Den Bosch zoeken nog tot eind januari uit hoe mensen met smalle beurs in Lunetten met subsidie duurzame groenten en fruit kunnen halen bij Utrechtse tuinders. Daarna proberen we de adviezen van de studenten echt in praktijk te brengen.

Waarom hebben we het initiatief genomen voor Duurzaam Utrecht 2030 – Leef duurzaam, ook met een smalle beurs? De gemeente Utrecht en andere overheden willen voor 2030 de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs) bereiken. Hiermee willen ze zowel armoede bestrijden als het milieu beschermen. Dat kan alleen als iedereen meehelpt: rijk EN arm. Maar het is niet duidelijk wat mensen zelf al doen, en hoe ze duurzamer willen leven. Wij vragen daarom mensen met een smalle beurs hoe ze zelf duurzaam willen leven en betrekken politici, ambtenaren, onderwijsinstellingen, sociale partners en burgers bij oplossingen om deze wensen mogelijk te maken. Tussen 9 oktober 2021 en 11 november 2022 zijn 42 ontmoetingen gehouden op 30 locaties verspreid over de stad Utrecht. Hierbij zijn ongeveer 150 vrijwilligers betrokken, 19 studenten en 2 scholieren. Bovendien bereikten we ongeveer 1 miljoen mensen via kranten, radio, stadstv en eigen media van partners.  De gemeente Utrecht (Initiatievenfonds), Kerk en Wereld en Katholieke Caritas Utrecht hebben het project gesubsidieerd, en tientallen organisaties hebben eraan meegewerkt. Duurzaam Utrecht 2030 won de derde prijs van de Mantel van Sint Maarten 2022. We gaan dan ook enthousiast verder in 2023. Heeft u een idee of wilt u meehelpen? Stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl. Wilt u meer weten? Download het verslag over het najaar van 2022 hier, of het rapport over het voorjaar van 2022 hier.

door Ineke Malsch 2 mei 2025
Lees hoe we een groene jongerenbeweging op gang kunnen helpen
door Ineke Malsch 2 mei 2025
Read the recommendations for strengthening the Utrecht-based bottom-up green youth movement
door Ineke Malsch 1 mei 2025
Lees het laatste nieuws van Duurzaam Utrecht 2030 over de workshop 'Slim, duurzaam en sociaal Utrecht in Europa' op 8 mei en andere activiteiten en studentenprojecten. Download de nieuwsbrief hier . 
door Ineke Malsch 1 mei 2025
Read the latest news ab out Duurzaam Utrecht 2030's activities including the workshop 'Smart, sustainable and Social Utrecht in Europe on 8 May, and ongoing student projects. Download the newsletter here .
door Ineke Malsch 25 april 2025
Duik een week lang in de viering van 80 jaar vrijheid en bezin u op vrede en vrijheid in Europa vandaag en duurzame en sociaal rechtvaardige ontwikkeling in Utrecht tot 2025. Kom op 5 mei naar de bevrijdingsviering a la toen op de Utrechtse stadhuisbrug. Speel het serieuze spel van de verkiezingscampagne in 2048 mee en vorm uw mening over de inzet van slimme technologie voor een duurzamer en sociaal rechtvaardiger Utrecht in Europa op donderdagmiddag 8 mei in het Huis van Actief Burgerschap (Bieb Neude), en bezin u vrijdagavond 9 mei op de actualiteit van 80 jaar vrijheid en de boodschap van de Schumanverklaring die de geboorte van de Europese Unie markeert, 75 jaar geleden, tijdens het Europadagsymposium in de Augustinuskerk (Oudegracht, Utrecht).
door Ineke Malsch 24 april 2025
Bekijk de prototypes van studenten Informatiekunde van de Universiteit Utrecht
door Ineke Malsch 17 april 2025
Onderzoek de duurzaamheid van Marokkaanse en Turkse supermarkten
door Ineke Malsch 11 april 2025
Nationaal reparateursregister gelanceerd
door Ineke Malsch 9 april 2025
Join the workshop 'Smart, sustainable and social Utrecht in Europe' on 8 May 2025
door Ineke Malsch 9 april 2025
Praat mee tijdens de workshop 'Slim, duurzaam en sociaal Utrecht in Europa' op 8 mei 2025
Meer posts