Biologisch zou goedkoper moeten zijn

Ineke Malsch • 2 augustus 2023

Proef met gesubsidieerde biologische boodschappen in Lunetten

Op 1 augustus vroegen Anneke Boersma (voedselraad Utrecht i.o.) en ik 15-20 bezoekers hun mening over biologische en duurzame boodschappen die ze gekocht hadden voor eerder uitgedeelde cadeaubonnen. Twee mensen hadden bij Koppelsteede koffie gedronken met iets lekkers, een persoon was van plan er groenten en fruit te kopen als er meer nieuwe oogst was. Volgens de verkoopster in de Horeca van Koppelsteede had iemand anders er ook een thermosbeker gekocht. Bij Ekovers hadden de meesten levensmiddelen gekocht. Twee mensen hadden schoonmaakartikelen gekocht, en een persoon was van plan er gezichtscreme te kopen, als het niet te duur was. De meesten vonden de producten goed of lekker, al wilden sommigen liever alle boodschappen tegelijk doen bij een supermarkt. Bonnen van de Ekovers supermarkt waren populairder dan van Koppelsteede, omdat het dichterbij was, en ze gewend waren hun boodschappen in het winkelcentrum te doen.  Hoewel de Ekovers t/m 15 augustus dicht is vanwege de vakantie, wilden sommigen liever een bon daarvan dan van Koppelsteede. Ik heb weer elf nieuwe bonnen van Ekovers uitgedeeld plus acht van Utrecht Natuurlijk. Een persoon was een bon kwijtgeraakt.  De ontvanger beloofde nog eens goed te zoeken. Dit was de derde keer dat ik bonnen heb uitgedeeld.  Lees hier meer over de proef en de verslagen van 13 juni en 4 juli.


De reacties op de vraag of mensen vaker biologische of duurzame producten wilden kopen waren verdeeld. Sommigen waren heel bewust bezig met gezondheid, duurzaamheid of allebei, en kochten zoveel mogelijk biologische of duurzame producten. Anderen kochten vooral de goedkoopste producten of deden alle boodschappen bij een supermarkt, waarbij vooral de prijs belangrijk was. De meeste mensen hadden meer geld nodig om vaker biologische producten te kunnen kopen, door maandelijkse subsidie of een kortingsbon van de winkeliers. Als de supermarkten Hoogvliet en Albert Heijn biologische of streekproducten vaker in de aanbieding zouden doen en in de winkel meer informatie over de herkomst van het product zouden geven, zouden mensen daar de voorkeur aan geven.  Buiten de vakanties rijdt de mobiele verpakkingsloze kraam van Loos Utrecht op vrijdag door Lunetten. Sommigen hadden daarvan gehoord en wilden daar ook wel boodschappen doen, als het betaalbaar was. Een paar mensen haalden regelmatig groenten en fruit bij de Koningshof of Moestuin Maarschalkerweerd. Voor anderen was dat te ver. Niet iedereen had een mening over wat de gemeente Utrecht kan doen om te zorgen dat iedereen biologische producten kan kopen. Een paar mensen wilden wel elke maand een bon voor biologische producten. Anderen wilden liever dat biologische producten goedkoper werden. Een persoon wilde graag een pasje voor 40-50% korting op biologische en duurzame producten. Mensen suggereerden ook om andere aanbieders van biologische, duurzame of streekproducten erbij te betrekken, en samen te werken met soortgelijke initiatieven in Utrecht of andere plaatsen. Lees hier het volledige verslag.


door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in De Beatrix
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in De Beatrix
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus
door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus