maak biologisch toegankelijker

Ineke Malsch • 19 september 2023

Reacties van deelnemers aan de proef met gesubsidieerde biologische boodschappen in september

Op 5 september vroegen Elisabete Fedčenko en ik zeventien  bezoekers van de weggeefwinkel van Stichting Limoenz hun mening over biologische en duurzame boodschappen die ze gekocht hadden voor eerder uitgedeelde cadeaubonnen. We spraken ook een handvol andere aanwezigen over tips om biologische een duurzame producten binnen bereik te brengen van mensen met smalle beurs. Dertien mensen hadden boodschappen gedaan bij Ekovers. De meesten hadden levensmiddelen gekocht, een enkeling wasmiddel, afwasmiddel of shampoo. Vier mensen hadden bonnen gekregen van Koppelsteede. Koffie met iets erbij was het populairst. Een persoon had kaas gekocht en een ander ging groenten van de nieuwe oogst kopen. De meningen liepen een beetje uiteen. De meesten waren tevreden over de kwaliteit, maar sommigen vonden het tegenvallen. Bijna iedereen vond de producten duur. Veel mensen wilden vaker biologische producten kopen als deze in de gewone supermarkt voor het grijpen lagen.

We deelden op 5 september dertien nieuwe bonnen uit waarmee mensen biologische boodschappen kunnen kopen bij de Ekovers supermarkt, plus vijf cadeaubonnen van stadsboerderij Koppelsteede van Utrecht Natuurlijk. Dit was de vierde keer dat we bonnen hebben uitgedeeld.

Op 7 september ging Elizabete van 10:00-12:00 uur naar de weggeefwinkel van de Limoenz Foundation om bonnen uit te delen en met bezoekers te praten. Ze sprak met een vrouw die een paar maanden geleden had deelgenomen aan het initiatief, over haar voorkeur voor biologisch fruit.

Elisabete Fedčenko werkt sinds 1 september mee aan Duurzaam Utrecht 2030 en doet onderzoek naar gesubsidieerde biologische boodschappen.

Lees hier meer over deze proef en download het verslag van 5 en 7 september.

door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Neem deel aan de workshop op 17 oktober 2025, 10-12.30 en 14-16 uur in De Beatrix
door Ineke Malsch 2 oktober 2025
Join the workshop on 17 October 2025, 10-12.30 and 14-16 hrs in De Beatrix
door Ineke Malsch 26 september 2025
Hoe draagt de boodschappenmand op Kanaleneiland bij aan een betere wereld?
door Ineke Malsch 22 september 2025
Zaterdag 20 september 2025 vierde heel Lunetten de wijkdag met een markt, BOLLoop, muziek en dansdemonstraties in het winkelcentrum . Duurzaam Utrecht 2030 deelde een kraam met het Knooppunt Lunetten , onze partner bij het kookboekproject Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten . We vroegen tientallen bezoekers en mensen van andere organisaties om hun recept voor het kookboek Lunetten 2025. In januari 2026 presenteren we dit boek in de wijk, waarbij de studenten van Het Bureau - Grafisch Lyceum Utrecht die het kookboek gaan maken hun eigen werk zullen signeren. Hebt u ook een lekker recept om te delen? Stuur het hier in. Hebt u andere tips of vragen? Mail ineke@duurzaamutrecht2030.nl
door Ineke Malsch 15 september 2025
Studenten Daria, Puck en Stephanie van het Grafisch Lyceum Utrecht gaan de komende maanden aan de slag om een echt kookboek " Duurzaam eten met smalle beurs in Lunetten " te maken. Docent Martijn van het Bureau begeleidt de studenten. Smakelijke recepten die we het afgelopen jaar verzameld hebben in Lunetten en die u kunt vinden op de webpagina van Kookboek Lunetten krijgen een plaats in het kookboek. Ook bezoekers van het Oogstfeest op stadsboerderij Koppelsteede droegen zondag 14 september nog recepten bij. Er komen ook interviews en tips in het kookboek over lokale leveranciers van duurzaam eten, waar u gratis of goedkoop goed eten kunt vinden, en hoe u ook met een dieet gezond kunt eten. Eind januari 2026 presenteren en signeren de studenten hun kookboek in de wijk. Wilt u daarbij zijn? Houd de agenda op onze homepage in de gaten of stuur een mail naar ineke@duurzaamutrecht2030.nl om u alvast aan te melden.
door Ineke Malsch 8 september 2025
25 eters genoten 5 september van een Marokkaans/Irakees driegangendiner in de Musketon
door Ineke Malsch 28 augustus 2025
Well-insulated units await new international students at UCU campus
door Ineke Malsch 21 augustus 2025
Bent u ook geen keukenprins of prinses, maar hebt u wel zin om te leren koken? Nu is het nog gemakkelijker, u hoeft er de deur niet eens voor uit. Zet de nieuwe gratis Souschef app op uw telefoon en volg stap voor stap de instructies: https://souschef.app/ . De foto's hierboven zijn ook van gerechten die gemaakt zijn door huis- tuin- en keukenkoks, en gedeeld tijdens de Proeverij Eet Mee! van het Knooppunt Lunetten op 1 augustus 2025 in de Musketon. Zo smakelijk kan het er uitzien. Wat ook kan en nog gezelliger is: neem kookles of sluit je aan bij een eet- of kookgroep in een buurthuis. In Overvecht kookt Cybille Latour elke twee weken met dames uit de buurt in het Johannescentrum. Cybille won hiervoor in 2025 een Ab Harrewijn prijs . Op Kanaleneiland leidt Milouda een kookgroep. Zij deelde haar recept voor een Couscousmaaltijd in het Stadsdiner 2024 . Heeft u ook een tip? Deel die met ineke@duurzaamutrecht2030.nl .
door Ineke Malsch 20 augustus 2025
Het Knooppunt Lunetten bracht buurtbewoners samen rond de eettafel op 1 augustus
door Ineke Malsch 16 juli 2025
Read the interview with Daniella Mires and join the insulation campaign on the UCU campus